Naczynie żeliwne 2w1 rondel z pokrywką/rondel + patelnia żeliwna TOPFANN 3l

99,99 zł
Brutto
5903771842549
1

Rondel żeliwny marki TOPFANN o pojemności 3l z pokrywką mogącą pełnić funkcję patelni. Naczynie doskonałe do duszenia, smażenia, gotowania czy pieczenia potraw w piekarniku.

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Rondel z pokrywką/patelnią żeliwną - 2 naczynia w 1

Bardzo funkcjonalne i praktyczne naczynie żeliwne, składające się z 2 części. Łącząc je uzyskamy rondel z pokrywką, który dzięki zamkniętemu obiegowi pary pozwala przygotować soczyste, aromatyczne duszone potrawy. Kołnierz wokół rantu nie pozwoli na zsunięcie się jej z garnka. Używając je osobno zyskamy dwa naczynia - rondel żeliwny oraz patelnię żeliwną, które można użyć jako klasyczne naczynia tego typu, odpowiednio do gotowania czy smażenia potraw. Tym sposobem zarówno razem jak i osobno dają wiele możliwości wykorzystania a dodatkową zaletą jest to, że nie brudzimy wielu naczyń - patelnia po podsmażeniu produktów posłuży jako pokrywka. Możliwość użycia ich w piekarniku z kolei sprawia, że to świetna opcja do przygotowania zapiekanych potraw czy domowego chleba.

Naczynia wykonano z masywnego, odlewanego żeliwa, które odpowiednio użytkowe jest bardzo wytrzymałym i odpornym na wysoką temperaturę materiałem. Z racji tego, że żeliwo słabo przewodzi ciepło naczynia z niego wykonane dłużej się nagrzewają, ale gdy już to zrobią, na długo utrzymują temperaturę gotowania i równomiernie rozprowadzają ciepło. Jako, że naczynie charakteryzuje się sporą wagą trzeba nauczyć się z nim pracować.

Z racji na ograniczoną możliwość regulacji temperatury naczynie wykorzystywane jest do potraw wymagających dłuższego, powolnego przygotowania jak smażone lub duszone mięsa (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina czy drób), do gotowania warzyw bogatych w skrobię jak ryż, fasola i ziemniaki z których uzyskamy różnego rodzaju gulasze czy pieczonki. Powolne gotowanie pozwala na doskonałe przenikanie się między sobą smaków użytych składników i przypraw, wydobywając ich intensywny aromat. Dlatego przygotowane w nim potrawy smakują wyśmienicie i pozostają ciepłe na długo. Taki garnek żeliwny doskonale także sprawdzi się do pieczenia chleba czy ciasta.

Z naczynia można korzystać na kuchenkach zarówno gazowych, elektrycznych, ceramicznych jak i indukcyjnych. Bezpiecznie również nada się do pieczenia w piekarniku.

Zalecenia dotyczące użytkowania:

- naczynie jest już wypalone i gotowe do użycia

- po każdym użyciu naczynie należy umyć, dokładnie osuszyć oraz nasmarować wewnątrz olejem w celu jego zaimpregnowania. Nadmiar wytrzeć papierowym ręcznikiem,

- myć wodą bez dodatku detergentów, ponieważ detergenty mogą przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw,

- nie namaczać, gdyż może zardzewieć,

- nie należy poddawać go nagłym zmianom temperatury np. wlewać do rozgrzanego naczynia zimnej wody, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa,

- zaleca się używanie drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych,

Zdarza się, że żeliwne naczynie może zardzewieć – szczególnie gdy leży w wilgotnym miejscu lub jest źle zaimpregnowane. Plamy rdzy łatwo wyczyścić pastą z soli lub wełną stalową a następnie zabezpieczyć olejem. Pojawiająca się rdza nie jest podstawą do reklamacji. 

5903771842549
1 Przedmiot

Opis

Pojemność
3l
Materiał
Żeliwo
Wysokość
11 cm
Długość
42,5 cm
Szerokość
26,5 cm
Średnica wewnętrzna
25,5 cm
Średnica pola grzewczego
18,5 cm
Kolor
Czarny
Waga produktu
5,3 kg
Czyszczenie
Zalecane mycie ręczne
Czyszczenie
Mycie ręczne
Rodzaj kuchenki
gazowa, ceramiczna, elektryczna, indukcyjna
Opakowanie
Pudełko
Piekarnik
Tak
Wymiary 1 części
pojemność całkowita 3l, średnica wewnętrzna 25,5 cm, długość 42,5 cm, wysokość 7,8 cm, waga 3,15 kg
Wymiary 2 części
średnica wewnętrzna 24,5 cm, długość 42 cm, wysokość 3,5 cm

Dodatkowe kody

Powiązane produkty

(Są jeszcze 16 produkty w tej samej kategorii)

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password