Naczynie żeliwne 2w1 rondel z pokrywką/rondel + patelnia żeliwna TOPFANN 3l
Rondel żeliwny marki TOPFANN o pojemności 3l z pokrywką mogącą pełnić funkcję patelni. Naczynie doskonałe do duszenia, smażenia, gotowania czy pieczenia potraw w piekarniku.
Rondel z pokrywką/patelnią żeliwną - 2 naczynia w 1
Bardzo funkcjonalne i praktyczne naczynie żeliwne, składające się z 2 części. Łącząc je uzyskamy rondel z pokrywką, który dzięki zamkniętemu obiegowi pary pozwala przygotować soczyste, aromatyczne duszone potrawy. Kołnierz wokół rantu nie pozwoli na zsunięcie się jej z garnka. Używając je osobno zyskamy dwa naczynia - rondel żeliwny oraz patelnię żeliwną, które można użyć jako klasyczne naczynia tego typu, odpowiednio do gotowania czy smażenia potraw. Tym sposobem zarówno razem jak i osobno dają wiele możliwości wykorzystania a dodatkową zaletą jest to, że nie brudzimy wielu naczyń - patelnia po podsmażeniu produktów posłuży jako pokrywka. Możliwość użycia ich w piekarniku z kolei sprawia, że to świetna opcja do przygotowania zapiekanych potraw czy domowego chleba.
Naczynia wykonano z masywnego, odlewanego żeliwa, które odpowiednio użytkowe jest bardzo wytrzymałym i odpornym na wysoką temperaturę materiałem. Z racji tego, że żeliwo słabo przewodzi ciepło naczynia z niego wykonane dłużej się nagrzewają, ale gdy już to zrobią, na długo utrzymują temperaturę gotowania i równomiernie rozprowadzają ciepło. Jako, że naczynie charakteryzuje się sporą wagą trzeba nauczyć się z nim pracować.
Z racji na ograniczoną możliwość regulacji temperatury naczynie wykorzystywane jest do potraw wymagających dłuższego, powolnego przygotowania jak smażone lub duszone mięsa (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina czy drób), do gotowania warzyw bogatych w skrobię jak ryż, fasola i ziemniaki z których uzyskamy różnego rodzaju gulasze czy pieczonki. Powolne gotowanie pozwala na doskonałe przenikanie się między sobą smaków użytych składników i przypraw, wydobywając ich intensywny aromat. Dlatego przygotowane w nim potrawy smakują wyśmienicie i pozostają ciepłe na długo. Taki garnek żeliwny doskonale także sprawdzi się do pieczenia chleba czy ciasta.
Z naczynia można korzystać na kuchenkach zarówno gazowych, elektrycznych, ceramicznych jak i indukcyjnych. Bezpiecznie również nada się do pieczenia w piekarniku.
Zalecenia dotyczące użytkowania:
- naczynie jest już wypalone i gotowe do użycia
- po każdym użyciu naczynie należy umyć, dokładnie osuszyć oraz nasmarować wewnątrz olejem w celu jego zaimpregnowania. Nadmiar wytrzeć papierowym ręcznikiem,
- myć wodą bez dodatku detergentów, ponieważ detergenty mogą przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw,
- nie namaczać, gdyż może zardzewieć,
- nie należy poddawać go nagłym zmianom temperatury np. wlewać do rozgrzanego naczynia zimnej wody, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa,
- zaleca się używanie drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych,
Zdarza się, że żeliwne naczynie może zardzewieć – szczególnie gdy leży w wilgotnym miejscu lub jest źle zaimpregnowane. Plamy rdzy łatwo wyczyścić pastą z soli lub wełną stalową a następnie zabezpieczyć olejem. Pojawiająca się rdza nie jest podstawą do reklamacji.
Opis
- Pojemność
- 3l
- Materiał
- Żeliwo
- Wysokość
- 11 cm
- Długość
- 42,5 cm
- Szerokość
- 26,5 cm
- Średnica wewnętrzna
- 25,5 cm
- Średnica pola grzewczego
- 18,5 cm
- Kolor
- Czarny
- Waga produktu
- 5,3 kg
- Czyszczenie
- Zalecane mycie ręczne
- Czyszczenie
- Mycie ręczne
- Rodzaj kuchenki
- gazowa, ceramiczna, elektryczna, indukcyjna
- Opakowanie
- Pudełko
- Piekarnik
- Tak
- Wymiary 1 części
- pojemność całkowita 3l, średnica wewnętrzna 25,5 cm, długość 42,5 cm, wysokość 7,8 cm, waga 3,15 kg
- Wymiary 2 części
- średnica wewnętrzna 24,5 cm, długość 42 cm, wysokość 3,5 cm