Parownik bambusowy 2-piętrowy 20 cm
Bambusowe wkłady do gotowania na parze o średnicy 20 cm.
Bambusowy parownik składający się z 2 wkładów o średnicy 20 cm oraz pokrywki. To specjalny koszyk do gotowania na parze, wykonany z naturalnego bambusa, tradycyjnie używany w kuchni azjatyckiej np. do przygotowania pierożków baozi czy dim sum. Gotowanie na parze to zdrowa i mniej kaloryczna opcja przygotowywania posiłków. Pozwala na maksymalne zachowanie wartości odżywczych, witamin i minerałów, które podczas tradycyjnego gotowania w dużej mierze są tracone wraz z wodą. Warzywa gotowane na parze nadal pozostaną aromatyczne, jędrne i soczyste a także zachwycą żywymi kolorami. To także świetna opcja do przygotowania mięs i ryb, które będą nie tylko zdrowym ale także smacznym zamiennikiem pieczonych, smażonych i duszonych potraw.
Parowar wykonano z bambusa, który jest materiałem odpornym na uszkodzenia, działanie wilgoci i wysokiej temperatury. Jest również materiałem ekologicznym i odnawialnym. Możemy przygotować w nim dania z ryb i owoców morza, dania mięsne, warzywa, mrożonki i ryż. Nadaje się do przyrządzania praktycznie wszystkich potraw. Po gotowaniu nie wymaga specjalnych czynności pielęgnacyjnych. Wystarczy umyć go i pozostawić do wyschnięcia.
Jak korzystać z parownika? Na sitku wewnątrz każdego wkładu układamy składniki i przykrywamy pokrywką. W przypadku niektórych potraw (np. bardziej tłustych) warto uprzednio wyłożyć go cienkim pergaminem. Całość umieszcza się na naczyniu z wodą np. garnku czy głębokiej patelni typu wok. Najważniejsze jest to, aby sitka nie miały bezpośredniego kontaktu z wodą. Stawiamy na kuchenkę lub płytę indukcyjną. Wydobywająca się z garnka para sprawi, że już po kilkunastu minutach będą miękkie i gotowe do spożycia.
Wykonywany ręcznie, dzięki czemu każdy jest niepowtarzalny i wyjątkowy. Wymiary mogą delikatnie odbiegać od podanych.
Parametry:
średnica: ok. 20,3 cm
wysokość całkowita: ok. 16,5 cm
wysokość pokrywki: ok. 4,5 cm
wysokość wkładów: ok. 6 cm