Patelnia żeliwna Dobrawa 20 cm
Patelnia żeliwna marki Emalia Rybnik o średnicy 20 cm. Pokryta powłoką nieprzywierającą i tłoczeniami o strukturze plastra miodu. Solidna, drewniana rączka zapewnia komfortowe przenoszenie.
Patelnia żeliwna Dobrawa 20 cm
Patelnia żeliwna Dobrawa z powłoką plaster miodu o średnicy 20 cm. Świetnie sprawdzi się do smażenia czy duszenia potraw mięsnych i warzywnych. Wykonana z odlewu żeliwa, jednakże by znacząco zmniejszyć jej wagę ścianki zostały pocienione. Pozwoliło to uzyskać produkt o ok. 50% lżejszy niż tradycyjne patelnie tego typu, który sprawdzi się w codziennym użytkowaniu. Zmniejszona waga ułatwia posługiwanie się patelnią. Dopełnieniem patelni jest wyprofilowana, nienagrzewająca się rączka z jasnego drewna, która umożliwia bezpieczne korzystanie, bez ryzyka oparzenia. Nie nagrzewa się podczas smażenia i świetnie leży w dłoni, zapewniając komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Haczyk w rączce umożliwia powieszenie patelni na kuchennym relingu, oszczędzając miejsce w szufladzie.
Wnętrze patelni żeliwnej Dobrawa pokryte zostało powłoką nieprzywierającą WHITFORD XYLAN a dodatkowo jej dno przybiera strukturę równomiernych tłoczeń na wzór plastra miodu. Pozwala to na ograniczenie ilości używanego do smażenia tłuszczu - olej równomiernie rozpływa się po całej powierzchni. Tłuszcz ma ograniczony kontakt ze smażoną potrawą, dzięki czemu przygotowywane posiłki będą zdrowsze i smaczniejsze. Dodatkowo powłoka nadaje patelni doskonałe właściwości nieprzywierające, odporność na ścieranie czy korozję, która jest częstym problemem w naczyniach żeliwnych.
Patelnia żeliwna Dobrawa polecana jest w szczególności do potraw wymagających powolnego duszenia czy smażenia mięs. Żeliwny korpus nagrzewa się powoli jednakże równomiernie ale także na długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu przyrządzone na patelni dania na dłużej pozostaną gorące. Odporność żeliwa na wysoką temperaturę zapewni że patelnia nie wybrzusza się i nie odkształca. Przystosowana do użytku na każdej z kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej i indukcyjnej.
Dostępna także w rozmiarach: 24 cm, 26 cm, 28 cm oraz wersji wok 30 cm.
Nie wymaga wypalania przed użyciem.
Uwaga. Nigdy nie nagrzewaj pustej patelni, bo może to doprowadzić do przegrzania, które może skutkować odbarwieniem, powstaniem pęcherzy, zmniejszeniem efektu nieprzywierania a w konsekwencji zniszczeniem powłoki. Na patelni nie należy używać przyborów metalowych i o ostrych krawędziach, gdyż mogą uszkodzić powłokę. Zalecamy używanie silikonowych i drewnianych łyżek i łopatek.
Żeliwo jest bardzo wrażliwe na szoki termiczne, dlatego patelnie żeliwną należy powoli rozgrzewać i również wystudzenie musi nastąpić samoistnie. Szok termiczny może powodować jej uszkodzenie, a nawet pęknięcie. Po każdym umyciu patelnię należy wytrzeć do sucha.
Opis
- Materiał
- Żeliwo, drewno
- Wysokość
- 4 cm
- Długość
- 40 cm
- Średnica
- 20 cm
- Kolor
- Czarny, jasny brąz
- Waga produktu
- 0,7 kg
- Czyszczenie
- Mycie ręczne
- Rodzaj kuchenki
- gazowa, ceramiczna, elektryczna, halogenowa, indukcyjna
- Indukcja
- Tak
- Opakowanie
- Bez opakowania
- Rodzaj powłoki
- Nieprzywierająca