Patelnia żeliwna TOPFANN 25,5x41,5 cm

79,99 zł
Brutto
5903771842556
2

Patelnia żeliwna marki TOPFANN o średnicy 24 cm. Naczynie doskonałe do smażenia czy zapiekania potraw w piekarniku.

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Patelnia żeliwna TOPFANN 25,5 cm 

Ciężka i masywna patelnia żeliwna o średnicy wewnętrznej 24 cm, z solidną rączką i 2 wyprofilowanymi wgłębieniami po bokach, które ułatwiają wylewanie nadmiaru płynów. Wykonana z odlewanego żeliwa, które odpowiednio użytkowe jest bardzo trwałym, wytrzymałym i odpornym na wysoką temperaturę i uszkodzenia materiałem, dzięki czemu taka patelnia posłuży na lata. Cechą charakterystyczną naczyń żeliwnych jest to, że dłużej się nagrzewają niż te wykonane z aluminium czy stali, ale gdy już to zrobią, na długo utrzymują temperaturę gotowania i równomiernie rozprowadzają ciepło. Danie nawet po zdjęciu z ognia będzie gorące przez długi czas. Długa rączka umożliwia swobodne trzymanie i manewrowanie patelnią w czasie smażenia, jednakże jako, że charakteryzuje się sporą wagą trzeba nauczyć się z nią pracować. Dwa wyprofilowane dziobki po bokach umożliwią zlanie nadmiaru tłuszczu czy precyzyjne nalewanie sosów.

Patelnie żeliwną TOPFANN polecamy do przygotowania potraw wymagających dłuższego, powolnego przygotowania jak smażone lub duszone mięsa (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina czy drób), jednakże można usmażyć na niej inne produkty jak ryby czy warzywa. Steki przygotowanej na patelni żeliwnej smakują wyśmienicie. Świetnie sprawdzi się także do duszenia dań w smakowitych sosach, gulaszów. Powolne gotowanie pozwala na doskonałe przenikanie się między sobą smaków użytych składników i przypraw, wydobywając ich intensywny aromat. Możliwość użycia patelni żeliwnej w piekarniku z kolei sprawia, że to świetna opcja do przygotowania zapiekanych potraw z patelni, które można zaserwować bezpośrednio na stół.

Patelnia żeliwna TOPFANN nadaje się zarówno do użytkowania na kuchence (gazowej, elektrycznej, ceramicznej czy indukcyjnej), jak i pieczenia w piekarniku, grillu oraz na otwartym ogniu. Odpowiednio użytkowana i konserwowana może służyć przez długie lata - będzie praktycznie niezniszczalna.


Zalecenia dotyczące użytkowania:

- patelnia jest już wstępnie sezonowana i gotowa do użycia

- po każdym użyciu naczynie należy umyć, dokładnie osuszyć oraz nasmarować wewnątrz olejem w celu jego zaimpregnowania. Nadmiar wytrzeć papierowym ręcznikiem,

- myć wodą bez dodatku detergentów, ponieważ detergenty mogą przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw,

- nie namaczać, gdyż może zardzewieć,

- nie przechowywać w niej żywności przez długi czas,

- nie należy poddawać jej nagłym zmianom temperatury np. wlewać do rozgrzanego naczynia zimnej wody, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa,

- zaleca się używanie drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych, chroniących dłonie przed poparzeniem.

Zdarza się, że żeliwne naczynie może zardzewieć – szczególnie gdy leży w wilgotnym miejscu lub jest źle zaimpregnowane. Plamy rdzy łatwo wyczyścić pastą z soli lub wełną stalową a następnie zabezpieczyć olejem. Pojawiająca się rdza nie jest podstawą do reklamacji. 

5903771842556
2 Przedmioty

Opis

Materiał
Żeliwo
Długość
41,5 cm
Szerokość
25,5 cm
Średnica wewnętrzna
24 cm
Średnica pola grzewczego
21 cm
Głębokość
4 cm
Grubość
0,4 cm
Kolor
Czarny
Waga produktu
1,8 kg
Czyszczenie
Mycie ręczne
Rodzaj kuchenki
gazowa, ceramiczna, elektryczna, indukcyjna
Kształt
Okrągły
Opakowanie
Pudełko
Piekarnik
Tak

Dodatkowe kody

Powiązane produkty

(Są jeszcze 4 produkty w tej samej kategorii)

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password