Naleśniki – szybkie i proste danie dla każdego. Jak przygotować idealne ciasto na naleśniki?

Naleśniki są jedną z najpopularniejszych i najprostszych potraw, często goszczącą na stołach, zarówno w formie cienkich krążków zwiniętych w rulon jak i mniejszych, grubszych placuszków tzw. pancakes. To idealna propozycja zarówno dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie, jak też dla miłośników odkrywania nowych smaków. Przygotowanie naleśników jest banalnie proste - wystarczy wymieszać składniki na ciasto, rozgrzać patelnię i usmażyć je. Następnie można je podać z ulubionymi dodatkami - od tradycyjnego dżemu, świeżych owoców, serków, miodu po farsze mięsne czy warzywne.

Jakiej mąki użyć do naleśników? 

Zanim wybierzesz mąką do naleśników, zastanów się, jakie efekty chcesz osiągnąć. Jeśli zależy Ci na puszystych, delikatnych i elastycznych naleśnikach, to najlepszym wyborem będzie mąka pszenna. Najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typu 450, 500 lub 550. Mąka pszenna, choć zawiera gluten, nadaje naleśnikom bardziej elastyczną i lekką konsystencję. Możesz też spróbować użyć mąki pełnoziarnistej, która posiada więcej wartości odżywczych. Pamiętaj, że jeśli chcesz by ciasto na naleśniki wyszło idealnie, to musisz użyć mąki wysokiej jakości.

Z kolei dla osób chorujących na celiakie lub posiadających nietolerancje pokarmowe np. na gluten, warto sięgnąć po mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, owsianą, jaglaną lub kokosową. Przygotowując naleśniki możesz też eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, aby odkryć własne preferencje smakowe i najlepszą teksturę naleśników. 

Na jakiej patelni smażyć naleśniki?

Jaką patelnię do smażenia naleśników wybrać - to dylemat wielu osób. Liczy się rozmiar i to, z czego jest wykonana. Najlepszym rozwiązaniem będą patelnie z powłoką nieprzywierającą np. powłoką granitową, teflonową lub ceramiczną, które umożliwią smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, bez przypaleń. Świetnym rozwiązaniem będzie dedykowana patelnia do naleśników, która dzięki niskim ściankom ułatwia ich przewracanie. Najczęściej patelnie do naleśników mają średnicę około 20-26 cm. Rozmiar ma tutaj znaczenie. Im większa patelnia, np. 30-centymetrowych, tym trudniej będzie nam równomiernie rozprowadzić ciasto cienką warstwą zanim się zetnie, a tym samym nie uzyskamy równych krążków. Ogólnie rzecz ujmując na mniejszej patelni naleśniki robi się łatwiej.

Zwróć też uwagę na jakość patelni. Wybierz taką, która ma dobrze przewodzące dno. Dzięki temu naleśniki będą się smażyć równomiernie. Przed smażeniem naleśników, posmaruj patelnie tłuszczem. Przyda się do tego pędzelek silikonowy. Dobrze ją rozgrzej. Wtedy już pierwszy naleśnik wyjdzie idealnie. Będzie miał złocisty kolor i nie będzie się przyklejać do patelni.

Jednak to nie wszystkie akcesoria kuchenne, które przydadzą Ci się do zrobienia tego pysznego dania. Do przewracania naleśników na drugą stronę niezastąpiona będzie łopatka kuchenna. Potrzebna będzie też miska, mikser lub trzepaczka kuchenna, które pomogą przygotować idealne ciasto na naleśniki oraz chochelka, by wylać odpowiednią jego porcję na patelnie.

Na słodko czy na wytrawnie? Z czym podawać naleśniki? 

Pomysłów na podanie naleśników jest bardzo wiele, jednak w dużej mierze zależy to od tego, na co akurat masz ochotę. Jedni uwielbiają konsumować je na słodko, z różnego rodzaju dodatkami i posypkami, które podkreślają ich słodki smak. Może to być bita śmietana, serek homogenizowany, twarożek z cukrem, dżem, kremem czekoladowy lub syrop klonowy. Doskonałym dopełnieniem słodkich naleśników zawsze będą owoce jak sezonowe borówki, truskawki czy maliny a w okresie jesienno-zimowym prażone jabłka i banany. Dodatkowo, można również polać je sosem i posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub czekoladą. 

Jednak naleśniki na słodko to nie jedyna opcja. Wytrawne są równie smaczne i sycące. Tak jak w przypadku słodkich naleśników tutaj także jest wiele wariantów ich serwowania. Bardzo popularne są naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Naleśniki w słonej wersji można podać także z serem, wędliną, kurczakiem i różnego rodzaju warzywami np. pomidorkami i rukolą. Naleśniki z pieczarkowym lub mięsnym farszem stanowią podstawę przepysznych krokietów. Jednym słowem naleśniki to danie, które podbije serca smakoszy zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Pancakes – czym różnią się od naleśników?

Naleśniki i ich amerykańska wersja czyli pancakes to dwa popularne dania, które są znane na całym świecie. Choć z wyglądu mogą wydawać się podobne, mają pewne różnice. Naleśniki zrobione są z ciasta o lejącej, półpłynnej konsystencji. Smażone w formie cienkich i elastycznych placuszków, które można zwinąć. Często podawane są z różnymi nadzieniami, takimi jak dżem, słodkie owoce czy ser.

Natomiast pancakes są na ogół grubsze i bardziej puszyste. Przygotowywane z dużo gęstszego ciasta niż naleśniki, z dodatkiem substancji spulchniających jak proszek do pieczenia lub soda oczyszczona. Pankejki są także zazwyczaj mniejsze, przypominają nieco racuchy. Sposób ich podania jest także inny - nigdy się ich nie zwija, natomiast układa w zgrabne stosiki i podaje z różnymi dodatkami, najczęściej z powidłami lub syropem klonowym.

Sprawdzony i prosty przepis na przepyszne naleśniki 

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na przepyszne naleśniki, to dobrze trafiłeś. Ten prosty przepis na ciasto naleśnikowe jest niezawodny oraz sprawia, że naleśniki wychodzą puszyste i bardzo smaczne.

Składniki: 

    • 1,5 szklanki mąki,

    • 2 jajka,

    • 1 szklanka mleka,

    • 1 szklanka wody gazowanej,

    • łyżeczka cukru wanilinowego,

    • szczypta soli,

    • olej roślinny

Sposób wykonania:

Do miski dodaj wszystkie składniki mleko, wodę, jajka, mąkę, cukier i szczyptę soli. Jeśli naleśniki mają być wytrawne, to nie dodawaj cukru. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą miksera lub ubijaczki na puszystą i jednolitą masę. Nie może być w niej żadnych grudek.

Następnie rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju - w jego dokładnym rozprowadzeniu pomoże pędzelek silikonowy. Wylej porcję ciasta na patelnię i równomiernie rozprowadź, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Im cieńsza warstwa ciasta, tym lepiej. Smaż naleśniki na złoto z obu stron. Do przewracania użyj wyprofilowanej łopatki kuchennej, dzięki czemu zrobisz to szybko a naleśnik nie rozerwie się. Usmażone naleśniki możesz podawać z różnymi dodatkami, takimi jak dżem, Nutella, śmietana czy też owoce. Naleśniki możesz również posypać cukrem pudrem, co da im dodatkową słodycz.

Ten prosty przepis na naleśniki pozwoli Ci szybko i łatwo przygotować doskonałe placuszki. Delektuj się smakiem tego pysznego dania zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password